Aktuellt

Generationsfonder- bekvämt, men sällan skräddarsytt

Skriven av Meriti | 2024-12-06 12:03

Generationsfonder har länge varit ett populärt val bland sparare, särskilt när det gäller pensionssparande. Men är de verkligen det bästa alternativet för dig i dagens läge? 

Så fungerar generationsfonder

En generationsfond är en typ av fond som anpassar sin risknivå efter din ålder. Tanken är att du som ung sparare ska ha en hög andel aktier i fonden och därmed ta del av en högre potentiell avkastning. När du närmar dig pensionsåldern minskar fonden gradvis aktieandelen och ökar andelen räntebärande värdepapper för att minska risken.

Det smidiga är att du behöver inte själv fundera på att omfördela ditt sparande – fonden sköter det åt dig. Exempel på sådana fonder är AP7 Såfa, som är standardvalet för premiepensionssparande.

Vanligtvis brukar generationsfonder heta något i stil med generation 50,60 eller 70-tal och ibland årtalet där man förväntas gå i pension såsom "Sparmål 2030" etc. 

Fördelar och fallgropar

Fördelarna med generationsfonder är tydliga:

  • Bekvämlighet: Du behöver inte vara aktiv i ditt sparande.
  • Riskminskning med åren: Fonden justerar risken automatiskt.

Men det finns också nackdelar som du bör vara medveten om:

  • Generalisering: Fonderna utgår från en standardiserad modell, som inte alltid passar din specifika situation.
  • Högre avgifter: Många generationsfonder har högre förvaltningsavgifter än andra alternativ.
  • Brist på flexibilitet: Om marknadsläget förändras snabbt är fonden inte alltid anpassad för att dra nytta av det.

Är det dags att se över ditt sparande?

Trots generationsfondernas fördelar är det inte säkert att de alltid är det bästa valet för dig. Om du exempelvis har en längre tidshorisont kvar till pensionen, kan du i många fall få bättre avkastning genom att välja en fond med högre aktieexponering eller genom att själv anpassa risknivån i din portfölj.

Vad kan du göra nu?

  1. Kolla upp din fond: Är du placerad i en generationsfond? Vilken risknivå har den just nu, och hur ser framtidsplanen ut?
  2. Granska avgifterna: Betalar du mer än du behöver för förvaltningen?
  3. Överväg alternativa lösningar: I vissa fall kan det löna sig att skapa en egen portfölj med en kombination av aktie- och räntefonder.