2 min read

Smartare pensionsuttag med allmän pension

Smartare pensionsuttag med allmän pension
Smartare pensionsuttag med allmän pension
3:18

Börjar du drömma dig bort om en vardag som pensionär? Eller vill du fortsätta jobba men inte lika mycket som innan? Eller kanske starta eget på ålderns höst? 

Valen är många och det är inte alltid helt självklart för alla att abrupt sluta jobba och börja livet som pensionär vid ett visst datum, snarare kan det idag vara så att många blir pensionärer vid en mer flytande tidpunkt. 

Extra viktigt då är att se över vilka möjligheter man har för att kunna gå i pension, man måste ju trots allt leva på någon slags inkomst, vare sig det är pension, lön eller andra former av inkomster. 

Om vi riktar fokuset mot pensionen så är allmänpensionen något som få tänker på är särskilt flexibelt men så är faktiskt inte fallet. 

Flexibiliteten i uttaget av den allmänna pensionen är en fördel som få utnyttjar. Från 63 års ålder (2024) kan pensionen anpassas efter dina behov, till exempel genom att ta ut extra medel för semestern eller pausa pensionen vid tillfälligt arbete. 

En viktig skillnad jämfört med tjänstepensionen är att den saknar denna flexibilitet; har man väl börjat ta ut tjänstepension går det inte att ändra*. Även om man som nybliven pensionär njuter av tillvaron så vet vi av erfarenhet att livet händer och en viss grad av flexibilitet är något de flesta känner sig trygga med. 

Vidare bör man vara medveten om att stora uttag av pension kan minska den framtida pensionsnivån, men fortsatt arbete bidrar till ytterligare pensionsinbetalningar. Möjligheten att anpassa pensionen erbjuder även en väg till pensionärsrabatter och möjligheten att undvika lån för oförutsedda utgifter, även om detta bör hanteras försiktigt för att inte påverka den framtida ekonomiska säkerheten negativt.

Här är några av de viktigaste punkterna:

  • Flexibel pension: Från den månad du fyller 63 (2024)  kan du flexibelt ta ut extra pension för specifika behov, som semesterkostnader, och pausa uttaget vid tillfälligt arbete.
  • Tjänstepensionens oflexibilitet: När uttag av tjänstepension påbörjats kan de inte ändras. *
  • Att jobba och ta ut pension: Möjligt att kombinera deltid arbete med pension, men det kan påverka skatten du betalar.
  • Nackdelar med stora uttag: Långsiktigt stora uttag kan minska framtida pensionsnivåer, medan fortsatt arbete ökar pensionstillväxten.
  • Tidiga uttag: Kan användas för enstaka extrautgifter men bör inte ske för ofta för att skydda framtida pension.
  • Pausa pension vid återgång till arbete: Möjligt att minska skattebördan och potentiellt öka framtida pensionsuttag.
  • Pensionsval: Inkomstpension och premiepension kan tas ut i olika procentuella andelar och pausas månadsvis. Garantipension börjar vid 66 års ålder och kan inte pausas för att öka värdet.
  • Pensionärsintyg: Ger tillgång till rabatter och kan laddas ner från Pensionsmyndighetens hemsida.

 

Sammanfattningsvis så finns flera fördelar för dig som har möjligheten att både ta ut allmän pension samtidigt som du vill jobba, men valmöjligheterna är flera och det kan vara svårt att få en överblick över sin pension. 

Kontakta gärna oss så hjälper vi dig hitta den bästa lösningen för dig och just din situation! Läs mer om våra tjänster inom pensionsrådgivning. 


* Under sommaren 2024 kom ett nytt lagförslag som gör det möjligt att kunna pausa tjänstepensionen de första fem åren. Detta är dock något som inte tagits i beaktning när denna artkel skrivits och artikeln riktar sig till den som funderar på att gå i pension utifrån rådande omständigheter. 

 

 

Nya lagar och regler som påverkar din pension och ditt sparande

Nya lagar och regler som påverkar din pension och ditt sparande

Nya lagar och skatteregler 2025: Så påverkas sparandet och din pension Från och med 1 januari 2025 träder flera nya lagar och skatteregler i kraft...

Read More
Pausa din tjänstepension!

Pausa din tjänstepension!

Ny möjlighet att pausa tjänstepensionen från 2025Efter ett beslut i riksdagen i oktober 2024 införs nu en efterlängtad flexibilitet i...

Read More
Vilken typ av kapitalförvaltning passar dig?

Vilken typ av kapitalförvaltning passar dig?

Att välja vem man vill ha som bollplank och finansiell rådgivare är det första steget men behöver ta för att se till sitt kapital får den omsorg det...

Read More