2 min read

Vilken typ av kapitalförvaltning passar dig?

Vilken typ av kapitalförvaltning passar dig?
Vilken typ av kapitalförvaltning passar dig?
3:34

Att välja vem man vill ha som bollplank och finansiell rådgivare är det första steget men behöver ta för att se till sitt kapital får den omsorg det förtjänar. I ett andra skede gäller det att bestämma hur delaktig man vill vara i de investeringsbeslut som fattas och vilken risk man är villig att ta med sitt kapital. Hos oss finns det två typer av kapitalförvaltning som våra kunder använder sig av, nämligen rådgivade eller diskretionär förvaltning. 

En central skillnad mellan rådgivande förvaltning och diskretionär förvaltning ligger i hur investeringsbeslut och kontrollen över portföljen hanteras. Med rådgivande förvaltning får du rekommendationer och råd från din finansiella rådgivare, men det är upp till dig att fatta besluten. Å andra sidan innebär diskretionär förvaltning att du delegerar beslutsfattandet till din förvaltare, som agerar inom överenskomna ramar och strategier som ni har kommit överens om.

Rådgivande förvaltning

I en rådgivande förvaltning får du rekommendationer och råd från din finansiella rådgivare om vilka investeringar som kan vara lämpliga för dig baserat på din ekonomiska situation, dina mål och din risktolerans. Det är sedan upp till dig att fatta beslut om att genomföra dessa rekommendationer. Din rådgivare kommer att stå till tjänst för att ge dig information och vägledning, men du behåller den slutliga kontrollen över ditt investeringskonto och måste godkänna varje transaktion.

Diskretionär förvaltning

Diskretionär förvaltning innebär att du ger din finansiella rådgivare eller förvaltare befogenhet att fatta investeringsbeslut på ditt konto utan att behöva fråga dig om godkännande för varje enskild transaktion. Detta grundar sig på en förvaltningsmandat där du och förvaltaren kommer överens om vissa ramar och strategier för investeringarna, inklusive risknivå och investeringsmål. Därefter har förvaltaren friheten att köpa och sälja tillgångar inom dessa ramar för att försöka uppnå dina mål på bästa sätt.

Huvudsakliga skillnader
  • Beslutsfattande: I rådgivande förvaltning fattar du själv besluten baserat på råd från din rådgivare. I diskretionär förvaltning delegeras beslutsfattandet till förvaltaren.
  • Kontroll: Med rådgivande förvaltning behåller du full kontroll och måste godkänna varje transaktion, medan du i diskretionär förvaltning överlåter denna kontroll till din förvaltare inom överenskomna ramar.
  • Tidsåtgång och engagemang: Rådgivande förvaltning kräver mer tid och engagemang från din sida eftersom du behöver vara inblandad i beslutsprocessen. Diskretionär förvaltning är mer hands-off och kan vara mer tidsbesparande för dig som investerare.

Vad passar mig? 

För majoriteten av våra kunder lämpar sig diskretionär förvaltning bäst, inte bara för att man vill kunna luta sig tillbaka och låta någon annan ta hand om det men också för att man som investerare minskar risken att ryckas med i börsens svängningar. För att motverka att man påverkas av börsens svängningar är diskretionär förvaltning fördelakigt på så sätt att det är inte du som individuell investerare som bestämmer när det ska säljas eller köpas. 

Valet mellan rådgivande och diskretionär förvaltning beror på din personliga preferens när det gäller kontroll, ditt engagemang i investeringsprocessen, och hur mycket förtroende du har till din förvaltare. 

Svara på frågorna för att se vad som passar dig!

 

 

 

Viktiga lärdomar när börsen svänger

2 min read

Viktiga lärdomar när börsen svänger

Så kan du tänka när börsen svänger Den senaste tidens volatilitet på börsen har skapat en stor oro för många investerare. För att enklare lära sig...

Read More
Förvaltningsstrategier med Ola Björkmo

Förvaltningsstrategier med Ola Björkmo

Lyssna på Ola Björkmo, VD på Meriti Capital när han diskuterar förvaltningsstrategier tillsammans med våra samarbetspartnerns på Alpcot.

Read More
Välkommen till skatteseminarium!

Välkommen till skatteseminarium!

Visste du om att det finns tre olika sätt att skattemässigt sälja sitt fåmansföretag på? Tax Partner Stefan Thomsson vid Global Tax Sweden redogör...

Read More