2 min read

Flytt eller inte? Fribrev, flexibilitet och smarta pensionsval

Flytt eller inte? Fribrev, flexibilitet och smarta pensionsval
Flytt eller inte? Fribrev, flexibilitet och smarta pensionsval
4:05

När man försöker skaffa sig en överblick över sin pensionssituation så kan det uppfattas som rörigt med alla  gamla tjänstepensioner blandat med ens nuvarande och sitt privata kapital. I denna artikel kommer vi fokusera på gamla tjänstepensioner som det inte betalas in några nya premier till eller som det också kallas, fribrev.

Typer av tjänstepension och flytträtt

Tjänstepensioner delas huvudsakligen in i två kategorier: kollektivavtalade och individuella.

  • Kollektivavtalad tjänstepension: Denna typ är kopplad till kollektivavtal och omfattar majoriteten av svenska arbetstagare. Inom dessa avtal kan det finnas möjlighet att flytta den premiebestämda delen av pensionskapitalet. Detta innebär att du kan flytta pensionskapitalet i den del av din tjänstepension som du själv får placera. Tillhör du ett kollektivavtal där det inte finns flytträtt, kan ändå det försäkringsbolag där du har din tjänstepension ha infört flytträtt.
  • Individuell tjänstepension: Denna form av pension är inte bunden till kollektivavtal och villkoren för flytt kan variera beroende på avtalet med arbetsgivaren och försäkringsbolaget. För att få flytta din privata pensionsförsäkring måste det framgå av ditt försäkringsavtal att du har flytträtt, eller att försäkringsbolaget har gett dig den rätten efter att du köpte försäkringen. Generellt sett är denna enklare att flytta och mer flexibel än den kollektivavtal. 

I våra rådgivningsmöten går vi igenom om du har möjlighet att flytta någon av dina tjänstepensioner och beställer s.k flyttofferter från det bolag du ska flytta från för att se vilka effekter det har på din pension.

Fördelar med att flytta tjänstepensionen

  • Bättre flexibilitet: Ibland kan det vara lockande att samla alla sina gamla tjänstepensioner på ett och samma ställe för att få en bättre överblick. Det kan finnas fog för detta men väldigt ofta ser vi att med flera tjänstepensioner så ökar också flexibiliteten när du väl ska ut pensionen då du kan välja att ta ut pengarna på olika tider och därmed ökar din flexibilitet. Läs bland annat vår artikel om att bli jobbonär, som innebär att du tar både lön och pension samtidigt. 
  • Lägre avgifter: Vissa försäkringsbolag erbjuder lägre avgifter, vilket kan öka ditt pensionskapital över tid. Det är viktigt att jämföra avgifterna mellan olika bolag för att säkerställa att en flytt är ekonomiskt fördelaktig.
  • En anpassad förvaltning: Tjänstepensionen är inte alltid det sparande man ser över dagligen och därför är det ofta så att många pensionssparare ligger placerade i dyra och ibland rent av dåliga fonder eller investeringsprodukter. Genom att se över ens möjligheter att flytta sina tjänstepensioner kan man ta kontroll över sitt sparande och ofta handlar det om att sänka risken inför utbetalning som är en av våra vanligaste tjänster för våra kunder.

Att tänka på vid flytt

  • Flyttavgifter: Det kan tillkomma avgifter vid flytt av pensionskapitalet. Det bolag som du flyttar från tar vanligtvis ut en avgift för flytten som max får uppgå till 600 kr. Är din tjänstepensionsförsäkring nytecknad men du ändå vill flytta den kan extra avgifter tillkomma.
  • Begränsningar i flytträtten: Inte alla pensionsavtal medger flytt. Särskilt äldre avtal kan sakna flytträtt, vilket innebär att du inte kan flytta ditt pensionskapital. Det är därför viktigt att kontrollera om ditt nuvarande avtal tillåter flytt.
  • Förändrade villkor: Vid en flytt kan vissa förmåner eller garantier i det ursprungliga avtalet gå förlorade. Det är därför viktigt att noggrant jämföra villkoren mellan nuvarande och potentiellt nytt försäkringsbolag. Det är bland annat därför vi beställer en flyttoffert för att se vad det kan ha effekter på din pension.

 

Vill du flytta din pension?

Kontakta oss så hjälper vi dig reda ut om du har möjlighet att flytta någon av dina pensionsförsäkringar.

 

Pausa din tjänstepension!

Pausa din tjänstepension!

Ny möjlighet att pausa tjänstepensionen från 2025Efter ett beslut i riksdagen i oktober 2024 införs nu en efterlängtad flexibilitet i...

Read More
Smartare pensionsuttag med allmän pension

Smartare pensionsuttag med allmän pension

Börjar du drömma dig bort om en vardag som pensionär? Eller vill du fortsätta jobba men inte lika mycket som innan? Eller kanske starta eget på...

Read More
Har du en livförsäkring?

Har du en livförsäkring?

De flesta av oss vill helst inte tänka på vad som skulle hända om någon i ens närhet skulle gå bort eller om man själv skulle gå bort. För det första...

Read More