2 min read

Räknar du med att göra vinst i år?

Räknar du med att göra vinst i år?
Räknar du med att göra vinst i år?
3:38

Majoriteten av alla anställda i Sverige har tjänstepension, antingen via kollektivavtal eller via egna tjänstepensionsavtal. Lite annorlunda är situationen för dig som är egenföretagare.

Som egenföretagare har du unika möjligheter att kunna följa din dröm och vara din egen chef men när det kommer till sin framtida lön så finns det ett par saker som är viktiga att tänka på. Många egenföretagare inser kanske inte att de behöver säkra sin egen pension för att skapa trygghet och frihet även efter avslutad karriär.

Här är några konkreta tips för dig som vill bygga upp en stabil grund för framtiden som kn vara särskilt intressanta inför årsskiftet. 

Avdragsgillt pensionssparande

Som egenföretagare har du en unik möjlighet att göra avdrag för pensionssparande, vilket innebär att du kan sätta av upp till 35 % av din årslön (upp till 10 prisbasbelopp) i tjänstepension. För beskattningsåret 2024 motsvarar det 573 000 kronor. Genom att göra detta skapar du ett värdefullt tillskott till din framtida pension samtidigt som du minskar skatten idag.

Fem viktiga tips för ett tryggt pensionssparande

  1. Ta ut en marknadsmässig lön eller överskott från verksamheten
    Din allmänna pension bygger på den lön eller det överskott du tar ut från din verksamhet. För att få samma förmåner som en anställd är det viktigt att ta ut en lön eller ett överskott som matchar ditt arbete. För maximalt pensionsintjänande rekommenderas en lön på 51 208 kronor per månad (2024). Hitta en balans mellan utdelning, lön och pensionssparande som passar dina mål och behov.
  2. Spara för pensionen och gör avdrag
    Genom att avsätta pengar till pension kan du dra nytta av skattemässiga fördelar som egenföretagare. Upp till 35 % av lönen kan avsättas, vilket kan göra en stor skillnad för din ekonomiska trygghet på lång sikt. Kom ihåg att avdragsutrymmet är en förmån du som egenföretagare bör utnyttja. 

    Räknar du med att göra vinst i år? Då kan det vara klokt att göra en extra insättning till din tjänstepension innan året är slut. Det kan minska skatten samtidigt som det ökar ditt sparande.
     
  3. Välj en pensionslösning som passar dig
    Tjänstepensionen utgör en betydande del av den totala pensionen. Här har du möjlighet att själv välja hur pengarna ska placeras. Vill du ha tryggheten i en traditionell förvaltning, eller vill du vara mer aktiv och placera kapitalet i fonder? Genom att välja rätt lösning kan du påverka din framtida ekonomi.
  4. Se över dina försäkringar
    Tjänstepension är inte bara ett sparande för framtiden. En komplett lösning kan även innehålla försäkringar som sjukförsäkring, som täcker en del av lönen om du skulle bli sjuk, och hälsotjänster som hjälper dig förebygga långvarig sjukfrånvaro. För många egenföretagare är detta skydd ovärderligt då den enskilda ägaren kan vara den viktigaste tillgången på företaget. 
  5. Börja pensionsspara redan idag
    Ju tidigare du börjar, desto bättre möjlighet har ditt kapital att växa över tid. Genom att ge sparandet tid kan du få avkastning genom ränta på ränta-effekten. De år verksamheten går bra kan det också vara en god idé att sätta av lite extra för pensionen. Om du tar utdelning från företaget kan en del av det sparas privat som en extra pensionsförsäkring.

 

Boka möte med oss med någon av våra rådgivare så hjälper vi dig reda ut vilka möjligheter du och ditt företag har. 

 

Kontakta oss

Pausa din tjänstepension!

Pausa din tjänstepension!

Ny möjlighet att pausa tjänstepensionen från 2025Efter ett beslut i riksdagen i oktober 2024 införs nu en efterlängtad flexibilitet i...

Read More
Viktiga lärdomar när börsen svänger

2 min read

Viktiga lärdomar när börsen svänger

Så kan du tänka när börsen svänger Den senaste tidens volatilitet på börsen har skapat en stor oro för många investerare. För att enklare lära sig...

Read More
Vilken typ av kapitalförvaltning passar dig?

Vilken typ av kapitalförvaltning passar dig?

Att välja vem man vill ha som bollplank och finansiell rådgivare är det första steget men behöver ta för att se till sitt kapital får den omsorg det...

Read More